Oust

Overzicht
Oust is een tweepersoons abstract spel op een Go bord, uitgevonden door Mark Steere in 2007.

Bord

Oust kan gespeeld worden op een vierkant of rechthoekig bord van willekeurige grootte.

Doel van het spel

Het doel van Oust is om alle stenen van de tegenspeler te slaan.

Zetten

Het spel begint op een leeg bord.

Er zijn twee spelers: Zwart en Wit.

Te beginnen met Zwart zetten spelers beurtelings stenen op lege punten van het bord.  Een speler heeft keus uit twee legale zetmogelijkheden:

  • Zetten zonder te slaan. Een speler kan een steen plaatsen op elk vrij punt dat niet horizontaal of verticaal grenst aan een steen van eigen kleur.  Enkele zetmogelijkheden zonder te slaan zijn hieronder transparant aangegeven:

De transparante witte stenen geven enkele mogelijke zetten van Wit aan.

  • Slagzet.  Een speler mag een steen plaatsen op een vrij veld dat orthogonaal grenst aan één of meer stenen van eigen kleur, als hij daarmee een orthogonaal verbonden groep creëert die aan de volgende voorwaarden voldoet:
          - de nieuwe groep grenst orthogonaal aan tenminste één steen van de tegenspeler;
          - alle groepen van de tegenspeler die orthogonaal aan de nieuwe groep grenzen moeten kleiner zijn dan deze.
    Bij een slagzet worden alle betreffende groepen van de tegenspeler van het bord genomen, en de speler aan zet krijgt een extra beurt. Hier zijn enkele voorbeelden:

 

 
De transparante zwarte steen toont een mogelijke slagzet. De steen maakt een zwarte groep van drie die grenst aan een witte groep van twee stenen en een witte 'groep' van één steen. Beide groepen zijn kleiner dan de zwarte groep en worden dus geslagen.   Hier zijn de geslagen stenen van het bord verwijderd.
     
 
De transparante witte steen toont een mogelijke slagzet. De steen maakt een witte groep van twee die grenst aan een zwarte 'groep' van één steen. De zwarte groep is kleiner en wordt dus van het bord genomen.   Hier is de geslagen 'groep', in dit geval een enkele steen, van het bord verwijderd.
     
   
De transparante witte stenen tonen enkele illegale zetten. De bovenste steen kan niet geplaatst worden omdat de aldus gevormde witte groep niet groter is dan de aangrenzende zwarte groep. De onderste kan niet geplaatst worden omdat de aldus gevormde witte groep niet grenst aan enige groep van de tegenspeler.    

Als er geen legale zet mogelijk is, moet een speler passen, maar passen is niet toegestaan als de speler een legale zetmogelijkheid heeft.  Een speler heeft gewonnen als hij alle stenen van de tegenspeler geslagen heeft.

Externe Links

 


[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy