Morabaraba

Overzicht
Morabaraba (twelve men's morris) is een oud Afrikaanse variant van het Molenspel (nine men's morris) met extra diagonale lijnen en 12 schijven per speler. 

Bord

Het Morabaraba bestaat uit 24 velden (cirkels) verbonden door 32 rechte lijnen en 8 diagonale lijnen, als in het diagram:

 

Er zijn twee spelers, Wit en Zwart. Elk heeft aan het begin van het spel 12 schijven, "koeien" genaamd.

Doel
Het doel van het spel is om tien koeien van de tegenstander te schieten dan wel de tegenstander volledig te blokkeren.

Termen

Een "Molen" bestaat uit drie gelijk gekleurde schijven op rij.

"Een koe schieten" is het slaan van een schijf van de tegenstander. Maakt de koe deel uit van een molen, dan kan hij niet geschoten worden, tenzij alle schijven van de tegenstander deel uitmaken van een molen - in dat geval kan elke koe geschoten worden.

Zetten

Het spel begint op een leeg bord. Spelers zetten beurtelings. Wit begint.

Het spel bestaat uit twee fasen:

  1. Het plaatsen van de koeien
  2. Het zetten met de koeien

In de eerste fase plaatsen de spelers beurtelings een koe op een vrij veld. Vormt hij daarmee een molen (of meerdere molens) dan mag hij een koe van de tegenstander schieten maar dat is niet verplicht.

Als alle koeien geplaatst zijn begint de tweede fase. Gedurende deze fase verplaatsen de spelers beurtelings een koe langs een lijn naar een aangrenzend veld. Vormt een speler daarmee een molen (of meerdere molens), dan mag hij een koe slaan onder dezelfde voorwaarden als in de eerste fase.

In de "Algemeen Geaccepteerde Regels" gepubliceerd door Mind Sports Zuid Afrika, kan een molen die gebroken wordt om tegelijkertijd een nieuwe te vormen, niet op de volgende beurt teruggeschoven worden om daarmee de oorspronkelijke molen opnieuw te vormen.

Als een speler nog drie koeien overheeft, worden dat "vliegende koeien". Vliegende koeien kunnen op hun beurt naar elk vrij veld verplaatst worden.

Einde van het spel

The game ends up in one of the following situations:

  • Als een speler niet kan zetten, wint de tegenspeler.
  • Als een speler 10 koeien slaat heeft hij gewonnen.
  • Als beide spelers nog maar drie koeien hebben, en er wordt gedurende tien zetten niet geslagen, dan is het spel remise.

Externe links

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy