Hex

Overzicht
Hex is is een tweepersoons abstract spel dat wordt gespeeld op een ruitvormig bord met een hexagonale vlakverdeling. Traditioneel wordt het gespeeld op een 11x11 bord, maar andere afmetingen zijn ook mogelijk. Het spel is lid van de familie der verbindingsspelen, zoals bijvoorbeeld ook Y , Havannah and Gonnect . Het spel is onafhankelijk van elkaar uitgevonden door Piet Hein en John Nash.

Doel
Het doel van Hex is een doorlopende verbinding te maken tussen de twee tegenoverliggende zijden van de kleur van de speler.

Bord

Hex wordt traditioneel gespeeld op een 11x11 bord, zoals Piet Hein voorstelde. Andere afmetingen, zoals 13x13, 14x14 (door John Nash aangegeven als optimaal), 15x15 of 19x19 worden ook gebruikt. De zijden worden doorgaans in Rood en Blauw aangegeven.

Zetten

Het spel begint op een leeg bord.

De ene speler neemt Rood, de ander Blauw.

Spelers zetten beurtelings een steen van hun kleur op het bord.

Omdat de eerste speler een voordeel heeft, wordt de 'swap' (wissel) regel gebruikt om dit voordeel te neutraliseren. Het houdt in dat de tweede speler de eerste zet van zijn tegenstander als de zijne kan accepteren of verwerpen.

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra een speler een gesloten verbinding van stenen heeft gemaakt tussen de beide zijden van zijn kleur.

Remise is niet mogelijk in Hex.

Externe links

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy