Het Anglo-Amerikaanse Damspel

Overzicht
Het Anglo-Amerikaanse Damspel is een tweepersoons bordspel dat wordt gespeeld op een schaakbord. Het spel maakt deel uit van de familie der damspelen.

Bord

Het diagram toont het bord met de schijven (doorgaans rood en wit) in de beginopstelling.

Doel
Het doel van het spel is alle stukken van de tegenstander te slaan, dan wel te blokkeren, zodat geen legale zet meer overblijft.

Zetten

De spelers zetten beurtelings, te beginnen met rood.

Een normale schijf zet diagonaal voorwaarts naar een aangrenzend veld. Indien een schijf de achterste rij van het bord bereikt, wordt deze tot dam gekroond. Indien een schijf in een slagzet de achterste rij bereikt volgt promotie tot dam en is de beurt ten einde: de dam mag niet in dezelfde beurt doorslaan, ook al zou dit mogelijk zijn.

Een dam beweegt naar een diagonaal aangrenzend veld, zowel voor- als achterwaarts.

Noch een schijf, noch een dam mag op een bezet veld eindigen.

Slaan

Zowel een schijf als een dam slaan een stuk van de tegenstander op een diagonaal aangrenzend veld door er over te springen naar het er onmiddellijk achter gelegen vrije veld.

De slagrichting is dezelfde als de zetrichting, dwz. vooruit voor een schijf, en zowel voor- als achteruit voor een dam.

Slaan is verplicht. Als een speler een schijf of schijven kan slaan, moet hij dit doen. Meerslag gaat echter niet voor: de speler kan kiezen welke slag hij maakt. De gekozen slag moet echter wel afgemaakt worden.

 


[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy