Џугла

Преглед
Џунгла (Jungle или Dou Shou Qi) је традиционална кинеска мисаона игра за два играча. Такође је позната под називом Животињски шах или Џунгла-шах.

Табла

Џунгла се игра на табли 7х9. Постоје нека специјална поља на табли за игру

  • Постоје две Јазбине, које су постављене на средини прве и последње линије табле  (D1 и D9 поља).
  • Постоје по три Замке придружене свакој од Јазбина
  • Постоје две Реке (Језера), које су лоциране у центру табле. Свака Река састоји се од 6 поља, која образују 2х3 правоугаоник. 

У игри постоје два играча: са Светлим фигурама и са Тамним фигурама. Сваки од играча има по осам фигура које представљају различите животиње, поређане од најјаче до најслабије: слон, лав, тигар, леопард, вук, пас, мачка и миш.

Табла и почетни размештај фигура приказани су на следећој илустрацији:

Циљ

Играч побеђује у овој игри, уколико било којом од својих фигура уђе у противничку Јазбину (последњи ред табле из играчеве перспективе). Такође, играч побеђује у партији уколико зароби све противникове фигуре.

Правила игре

Играчи наизменично померају своје фигуре, стартујући од играча са Светлим фигурама. 

Свака фигура може бити померена за једно поље хоризонтално или вертикално (нема дијагоналих померања). Фигура не може ући у своју Јазбину.

Ако је циљано поље, на које се може одиграти, окупирано са противниковом фигуром исте или слабије вредности тада се противничка фигура заробљава и склаља из игре, а поље се заузима. Постоје два изузетка од овог правила:

  • Миш може заробити Слона, и Слон не може заробити Миша.  (Постоји и верзија игре у којој важе сва друга правила и додатно да се Миш и Слон могу међусобно заробљавати)
  • Ако је нека противничка фигура дошла у Замку тада она може бити заробљена било којом фигуром, независно од њихових јачина. 

Правила кретања која се односе на Реку:

  • Миш је једина животиња која се може кретати пољима која припадају Реци
  • Миш може заробити противничког Миша у Реци, ако су обе фигуре у Реци 
  • Миш не може заробити Слона, или другог Миша на земљи, директно из Реке
  • Миш са земље не може заробити противничког Миша који је у Реци
  • Лав и Тигар могу прескакати Реку, хоризонталним или вертикалним померањем, са поља на ивици Реке на прво поље које је ван воде на другој страни. Такав потез није дозвољен преко Миша (било које боје) уколико је он у води на жељеној линији прескока. Лав и Тигар могу заробљавати противничке фигуре и у потезима када прескачу воду, уколико је циљано поље заузето неком противничком фигуром.

Линкови

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy