Virus Wars

Overzicht

Virus Wars is een tweepersoons abstract bordspel dat de evolutie van twee viruskolonies simuleert, die groeien en elkaar absorberen (zombificeren). De preciese oorsprong van het spel is onbekend, maar het werd veel gespeeld als potlood & papier spelletje aan de  St. Petersburg Staats Universiteit in de jaren tachtig. Er deden verschillende varianten de ronde, met licht verschillende regels.

Bord en stukken

Virus Wars kan op elk rechthoekig bord gespeeld worden. igGameCenter gebruikt 11x11, 13x13 en 15x15 borden.

De beide spelers spelen met speciale stukken: Blauwe en Rode virussen:        

Andere stukken ("zombies") worden gebruikt om stukken van de tegenspeler aan te geven, die door een speler "gezombificeerd" zijn:     

Doel
Het doel van het spel is om de tegenspeler zonder legale zet te laten.

Zetten

Het spel begint op een leeg bord.

Beide spelers hebben een onbeperkt aantal virussen in hun kleur: Blauw en Rood.

Te beginnen met Blauw, doen de spelers 5 stappen per beurt. Elke stap is ofwel genereren ofwel absorberen:

  • genereren houdt in dat er een nieuw virus van de speler op een willekeurig "toegankelijk" (zie hieronder) leeg veld van het bord gezet wordt;
  • absorberen houdt het zombificeren van een virus van de tegenspeler in, op een "toegankelijk" (zie hieronder) veld van het bord, dwz. het vervangen van het virus van de tegenspeler door een speciaal "zombie" stuk in de kleur van de speler die aan zet is. "Zombies" zijn permanent, dwz. ze kunnen niet meer levend gemaakt worden, of opnieuw geclaimed worden, of van het bord verwijderd worden.

Een veld is "toegankelijk" in de volgende gevallen:

  • Het "veld" grenst verticaal, horizontaal of diagonaal aan een virus van dezelfde speler op het bord (zelfs als dat virus geplaatst is in een voorgaande stap in dezelfde beurt);
  • Het "veld" grenst aan een virus van dezelfde speler op het bord die door een keten van horizontaal, verticaal of diagonaal verbonden  "zombies" van de kleur van die speler verbonden is (zelfs als deze "zombies" verschenen tijdens een voorgaande stap in dezelfde beurt).

Hier ziet U een voorbeeld van een complete zet:

 
Hier zijn alle voor Blauw "toegankelijke" velden met een blauwe stip gemarkeerd. Merk op dat de velden rondom de twee geïsoleerde blauwe zombies niet "toegankelijk" zijn, omdat ze niet met enig "levend" blauw virus verbonden zijn.   Blauw doet z'n eerste stap en zet een virus op een "toegankelijk" veld.
 
Het zojuist geplaatste "virus" voegt 5 nieuwe "toegankelijke" velden toe: nu kunnen de twee rode virussen "gezombificeerd" worden.   De tweede en derde stap van Blauw is het "zombificeren" van de twee rode virussen.
 
Door het zombificeren van de twee rode virussen, wordt een verder rood virus aan de onderkant "toegankelijk".   De vierde stap van Blauw is het "zombificeren" van dit rode virus.
 
Nu wordt ook het andere rode virus onderaan "toegankelijk".   De vijfde stap, het "zombificeren" van dit rode virus, completeert de zet van Blauw.

 

Aan het begin van het spel is het bord leeg, en er zijn geen "toegankelijke" velden. Blauw zet daarom zijn eerste virus rechts op een willekeurig randveld, en Rood doet hetzelfde links.

Een speler is verplicht alle 5 stappen in een beurt uit te voeren. Kan hij dat niet, dan verliest hij het spel.

Externe Links

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy