Tanbo

Overzicht

Tanbo is een tweepersoons abstract spel, gespeeld op een Go bord met Go stenen, uitgevonden door Mark Steere in 1993. Het spel combineert territoriale elementen met eliminatie elementen.

Bord

Het diagram toont het bord met de stenen in de beginopstelling:

Doel

Gedurend het spel worden er stenen geplaatst en geslagen.

Het doel van Tanbo is alle stenen van de tegenstander te slaan en zelf nog minstens één steen op het bord the hebben.

Remise is niet mogelijk in Tanbo.

Zetten

Er zijn twee spelers, Zwart en Wit.

Te beginnen met Zwart, plaatsen de spelers beurtelings een steen op het bord die ofwel horizontaal ofwel verticaal (maar niet beide) verbonden is met precies één steen van dezelfde kleur. Een speler kan niet plaatsen op punten zonder verbinding met een eigen steen, of punten verbonden met meer dan één eigen steen.

Hier volgen enkele voorbeelden van witte en zwarte zetten die wel en niet mogelijk zijn: 

Er kan een witte steen geplaatst worden op de transparant gemarkeerde punten, omdat wit daar aansluit aan precies één witte steen.
Er kan geen witte steen geplaatst worden op de transparant gemarkeerde punten, omdat wit daar niet aansluit aan precies één witte steen. Er kan een zwarte steen geplaatst worden op de transparant gemarkeerde punten, omdat zwart daar aansluit aan precies één zwarte steen.

Tanbo is een spel van "groepen" - verbonden stenen van dezelfde kleur. Spelers beginnen elk met 8 'enkelsteens groepen'. Bij het plaatsen breidt een speler één van z'n groepen uit. Het plaatsingsmechanisme voorkomt de vorming van kluiten en lussen en het samenvoegen van groepen van dezelfde kleur.

 

Het slaan van stenen

De "actuele groep" is de groep die door de zet van een speler uitgebreid wordt.

Een groep heet "gebonden" als er geen steen van dezelfde kleur meer aan toegevoegd kan worden.

Heeft het plaatsen van een steen tot gevolg dat de actuele groep  "gebonden" wordt, dan worden alle stenen van deze groep, inclusief de zojuist geplaatste, van het bord genomen:

Zwart voegt een steen toe (met de witte punt) aan de zwarte groep onderaan, en deze wordt daarmee "gebonden" en van het bord genomen.

Als de nieuw geplaatste steen de actuele groep niet  "gebonden" maakt, maar andere groepen wel (ongeacht kleur) dan worden alle betreffende groepen van het bord genomen:

Wit voegt een steen toe aan de witte groep. De actuele groep wordt niet "gebonden" (er is een uitbreidingsmogelijkheid op 'a4') en blijft dus op het bord. De witte en zwarte groep bovenaan zijn nu echter wel "gebonden" en worden van het bord genomen.

Worden door een zet zowel de actuele groep als ook andere groepen gebonden, dan wordt alleen de actuele groep van het bord genomen. De andere groepen zijn daardoor weer "ontbonden":

 

Zwart plaatst een steen aan de top groep. De "actuele groep" en twee andere groepen, de witte rechtsboven en de zwarte rechtsonder, zijn nu ook "gebonden", maar alleen de actuele groep wordt van het bord genomen, en daarmee zijn de andere twee weer "ontbonden".

 

  

Externe links

 


[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy