Rush

Overzicht

Rush is een tweepersoons abstract spel, gespeeld op een Go bord met Go stenen, uitgevonden door Mark Steere in 2007. Het spel maakt deel uit van de familie der territoriale spelen.

Bord

Rush wordt gespeeld op een Go bord (19x19). Andere oneven formaten zijn mogelijk, bijvoorbeeld 9x9, 11x11, 13x13 of 15x15.

Doel

Het doel van Rush is om neer stenen op het bord te hebben dan de tegenstander, als het bord vol is.

Remise is niet mogelijk in Rush.

Zetten

Het spel begint op een leeg bord.

Er zijn twee spelers, Zwart en Wit.

De spelers zetten beurtelings een steen op een vrij veld. Zwart begint.

Een speler mag niet plaatsen op een punt met twee of meer eigen gekleurde horizontale of verticale buurstenen, tenzij er ook een punt met een steen van de tegenstander aan grenst.

Als een speler zet op een punt met twee of meer horizontaal of verticaal aangrenzende stenen van beide kleuren, wint hij een extra beurt.

Hier zijn enige voorbeelden:

 

Hier kan een witte steen op het transparant gemarkeerde punt geplaatst worden, maar er volgt geen extra beurt omdat er minder dan twee stenen aande geplaatste steen grenzen.
Hier kan geen witte steen op de transparant gemarkeerde punten geplaatst worden, omdat er twee buurstenen van eigen kleur zijn, en geen buurstenen van de tegenstander.
Hier kan een witte steen op het transparant gemarkeerde punt geplaatst worden, omdat er twee of meer buurstenen van verschillende kleur zijn. Omdat er twee of meer buurstenen zijn heeft de speler recht op een extra beurt.

 

Externe links

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy