Phutball

Overzicht
Phutball  (ook wel Philosofen Voetbal) is een tweepersoons abstract spel uitgevonden door John Horton Conway. 

Bord

Phutball iwordt gespeeld op de punten van een 15x21 bord met één witte steen, de bal en voldoende zwarte stenen die de 'spelers' representeren. Rij 19 is de doellijn van de Blauwe speler en rij 1 is de doellijn van de Rode speler. Daarachter liggen nog twee 'buitenbord' lijnen. De bal ligt in de beginopstelling in het midden van een leeg bord:

Doel van het spel

Het doel van Phutball is om de bal op of over de doellijn van de tegenstander te brengen. Voor Rood zijn dat de rijen 19 en 20, voor Blauw de rijen 0 en 1.

Zetten

De bal ligt in de beginopstelling in het midden van een leeg bord.

Spelers zetten beurtelings. Een zet kan zijn:

  • Het plaatsen van een speler (een zwarte steen) op een leeg punt van het bord, muv. de 'buitenbord' lijnen. Daarmee is de beurt voorbij.
  • Het spelen van de bal (de witte steen). De bal springt daarbij over aangrenzende spelers of rijen spelers. Elke sprong kan langs een horizontale, verticale of diagonale lijn plaatsvinden, over een speler of een aaneengesloten rij spelers. Elke sprong eindigt op het eerstvolgende vrije punt. De oversprongen spelers worden onmiddellijk van het bord genomen (dus nog vóór de volgende sprong gemaakt wordt). Een speler kan naar believen doorspringen zolang er stenen zijn om over te springen, en zolang hij dat verkiest. Springen is op elk moment een optie, nooit een verplichting. Hier is een voorbeeld:
 
Before the jump   After the jump

Eindigt de bal op of over de doellijn van de tegenstander, dan heeft de speler gewonnen.

Als een speler over de eigen doellijn terug het veld in springt, dan wint de tegenstander niet, en gaat het spel verder.

 

Vóór de sprong

van blauw

 

Ná de sprong

(Rood wint niet)

Externe links

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy