Oware

Overzicht
Oware (ook: Ouri, Awari, Wari of Warri) is een tweepersoons spel dat deel uitmaakt van de Mancala familie.

Bord

Oware wordt gespeeld op onderstaand bord, met twee rijen van zes pits en twee cups (verzamelbakjes) om geslagen kralen te verzamelen. Een speler zit aan de noord- of zuidzijde en heeft de cup aan de rechterkant.

Aan het begin bevat elke pit vier 'kralen'.

Doel
Een speler wint als hij meer kralen in z'n cup weet te verzamelen dan de tegenspeler.

Zetten

De spelers 'zaaien' beurtelings hun kralen. Het zaaien gebeurt als volgt:

 • Een speler neemt alle kralen uit één van z'n eigen pits.
 • Vervolgens zaait hij de kralen één voor één, rondgaand tegen de klok, in de volgende pits, maar niet in de cups.

Hier is een voorbeeld:

Zuid zaait de vijf kralen uit pit E, tegen de klok.

 • Als de laatste boon die in een pit van de tegenstander valt deze aanvult tot 2 of 3 kralen, dan worden deze 'gevangen' en door de speler uit de pit genomen en in z'n cup gelegd. Meerslag: hetzelfde geldt voor elke pit die in een ononderbroken rij onmiddellijk voorafgaande aan de laatste tot 2 of 3 is aangevuld.

Zuid zaait de vijf kralen uit pit E. De laatste valt in Noord D, maar ook in Noord C en B is het aantal kralen tot 2 of 3 aangevuld. Alle kralen uit Noord D, C en B worden dus geslagen en in Zuid's cup gelegd.

 • Als de tegenstander geen kralen meer in z'n pits heeft, dient een speler hem met minstens één kraal te 'voeden'. Is dit niet mogelijk, dan mag de speler alle overblijvende kralen in z'n cup leggen en is het spel afgelopen.
 • Er is een speciale situatie, "Grand Slam" genaamd, waarin alle kralen van een tegenstander geslagen worden. De regels voor deze situatie kunnen verschillen:
  • "Grand Slam" is illegaal en mag dus niet uitgevoerd worden. Echter, heeft een speler geen andere optie, dan mag hij alle kralen van het bord nemen en in z'n cup leggen, en daarmee eindigt het spel.
  • "Grand Slam" is legaal maar slaat niets - deze variant is gebruikelijk in internationale competities.
  • "Grand Slam" is legaal en de speler mag na het slaan alle andere kralen ook van het bord nemen en in z'n cup leggen, en daarmee eindigt het spel.

 


[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy