Lines of Action

Overzicht
Lines of Action is een tweepersoons abstract spel uitgevonden door Claude Soucie.

Bord

Lines of Action wordt gespeeld op een 8x8 bord. Er zijn twee spelers, Rood en Wit.

Het diagram toont het bord met de schijven in de beginpositie:

 

Doel

Het doel van het spel is de eigen schijven in één groep te vereinigen. Schijven behoren tot een groep als ze horizontaal, verticaal of diagonaal aan elkaar grenzen.

Zetten

Spelers zetten beurtelings, te beginnen met Rood.

Een zet bestaat uit het verplaatsen van een schijf langs een horizontale, verticale of diagonale lijn, en wel precies zoveel velden als er schijven op de lijn staan, ongeacht kleur en inclusief de te verplaatsen schijf zelf.

Schijven kunnen over eigen schijven springen, maar niet over die van de tegenstander.

Een schijf mag landen op een vrij veld, of op een schijf van de tegenstander, die daarmee geslagen is en van het bord verwijderd wordt.

Hier zijn enkele voorbeelden:

Wit kan de aangegeven schijf twee velden verplaatsen omdat er twee schijven op de betreffende rij staan. Wit kan de aangegeven schijf drie velden verplaatsen omdat er drie schijven op de betreffende diagonaal staan. Merk op dat het zetten over een eigen schijf toegestaan is.

Rood kan de aangegeven schijf niet in de aangegeven richting verplaatsen omdat springen over een schijf van de tegenstander niet toegestaan is.

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra één van de spelers zijn schijven in één groep verenigt. Merk op dat het slaan van een schijf tot gevolg kan hebben dat de tegenstander zijn schijven makkelijker kan verenigen.

Hier zijn enkele voorbeelden van zetten die het spel beëindigen:

De witte zet verenigt de witte schijven in één groep, dus Wit wint. Dit is een zelfmoordzet van Rood: hij slaat de witte schijf en de overgebleven witte schijven vormen één groep, dus Wit wint. Hier wint Rood door een witte schijf te slaan. Weliswaar vormen de overgebleven witte schijven één groep, maar de rode schijven ook. In dat geval wint de speler die de zet doet.

Externe links

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy