Kauri

Overzicht

Kauri (Duits voor "cowrie" een schelpensoort) is een tweepersoons abstract spel dat deel uitmaakt van de Mancala familie. Het is uitgevonden door Ralf Gering in 2006.

Bord

Kauri wordt gespeeld op onderstaand bord, met twee rijen van zes pits en twee cups (verzamelbakjes) om geslagen kralen te verzamelen. Een speler zit aan de noord- of zuidzijde en heeft de cup aan de rechterkant.

Aan het begin bevat elke pit vijf 'kralen' en één kauri.

Doel

Een speler wint als hij meer kralen in z'n cup weet te verzamelen dan de tegenspeler.

Hebben beide hetzelfde aantal dan gaat het spel verder tot een speler niet meer kan zetten. In dat geval wint de tegenstander. Remise is niet mogelijk in Kauri.

Zetten

De spelers 'zaaien' beurtelings hun kralen en kauri's. Het zaaien gebeurt als volgt:

  • Een speler neemt alle kralen en kauri's uit één van z'n eigen pits, die tenminste één kauri bevat.
  • Vervolgens zaait hij de kralen één voor één, rondgaand tegen de klok, in de volgende pits, maar niet in de cups. Wanneer de kralen gezaaid zijn, gaat hij op dezelfde manier verder met de kauri's.

Hier is een voorbeeld:

Zuid neemt alle kralen en kauri's (5+2) uit pit E, en zaait ze uit tegen de klok.

  • Als een kauri valt in een pit van de tegenstander die geen kauri's bevat, dan slaat de speler alle kralen in die pit. De kauri zelf blijft liggen.

Zuid zaait 7 kralen en een kauri uit pit B. De kauri valt in een pit van de tegenstander die geen kauri's bevat. Alle kralen uit die pit, eentje in dit geval, worden geslagen en in de cup van Zuid gelegd. De kauri blijft liggen: 

  • Als bij het zaaien een kraal van een speler in een pit van de tegenstander valt die uitsluitend kauri's bevat, dan geldt deze kraal als 'geslagen' door de tegenstander, en wordt in diens cup gelegd. De kauri's blijven liggen.

Zuid neemt 5 kralen en een kauri uit pit F en zaait uit. Eén kraal valt in Noord E, een pit die alleen een kauri bevat. De kraal is daarmee 'geslagen' door de tegenstander en wordt in diens cup gelegd, De kauri blijft liggen:

  • Een speler die kan zetten, moet zetten. Heeft een speler geen kauri's in z'n pits, dan moet hij net zo lang passen totdat hij weer kan zetten.

Externe links

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy