Gonnect

Overzicht
Gonnect is een tweepersoons abstract bordspel dat gespeeld wordt op een vierkant bord, uitgevonden door João Pedro Neto in 2000. Het spel maakt deel uit van de familie der verbindingsspelen, zoals ook Hex , Atoll en Havannah .

Bord

Gonnect wordt meestal gespeeld op een 13x13 of een 15x15 bord.  Het kan ook op een standaard Go bord gespeeld worden(19x19).

Doel

Het doel van Gonnect is een doorlopende verbinding van eigen kleur te maken tussen de twee willekeurige tegenoverliggende zijden van het bord. Een verbinding is altijd recht, niet diagonaal. Hoekpunten maken deel uit van beide aanliggende zijden. 

Een speler wint ook als zijn tegenstander geen legale zet meer heeft.

Remise is niet mogelijk in Gonnect.

Play

Het spel begint op een leeg bord.

De ene speler neemt Zwart, de ander Wit.

Spelers zetten beurtelings een steen van hun kleur op het bord. Zwart begint.

Omdat de eerste speler een voordeel heeft, wordt de 'swap' (wissel) regel gebruikt om dit voordeel te neutraliseren. Het houdt in dat de tweede speler de eerste zet van zijn tegenstander als de zijne kan accepteren of verwerpen. Alle regels van het Go spel zijn van toepassing (inclusief het slaan van stenen, de Ko regel en het verbod op zelfmoord zetten), met uitzondering van passen als men aan de beurt is: dit is niet toegestaan.

Een zelfmoord zet is niet toegestaan, zelf niet als het een winnende verbinding op zou leveren.

Externe links

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy