Dipole

Overzicht
Dipole is een tweepersoons abstract spel dat gepeeld wordt op een schaakbord. Het is uitgevonden door Mark Steere in 2007.

Bord

Het diagram toont het bord met de stukken, twee torens van 12 schijven, in de beginopstelling:

Doel

Het spel wordt verloren door de speler die, aan de beurt, geen stukken meer heeft.

Zetten

De spelers zetten beurtelings. Wit begint.

Op zijn beurt verplaatst een speler een toren met een topschijf van zijn kleur, geheel of een deel van bovenaf (zo'n deel heet ook een toren), één toren per beurt. De toren wordt precies zoveel velden verplaatst als er schijven (van beide kleuren) in de toren zitten. Een toren mag alleen op donkere velden landen, maar lichte velden worden wel geteld. Torens mogen over andere torens springen, ongeacht de kleur van de topschijf.

Er zijn drie soorten zetten:

  • Gewone zetten: een toren kan recht of schuin voorwaarts bewegen naar een vrij veld. Een toren mag ook 'van het bord' gespeeld worden, alsof het gewoon doorging. In dat geval verdwijnt het stuk van het bord. Enkele schijven op de achterste rij worden meestal van het bord gespeeld.
  • Samenvoegende zetten: een toren kan recht of schuin voorwaarts bewegen naar een veld met een toren van dezelfde speler (dus met dezelfde kleur boven). Dit voegt de torens samen.
  • Slag zetten: een toren kan in elke rechte of diagonale richting zetten naar velden de bezet zijn door de tegenstander, maar alleen als het zettende stuk minstens even groot is. In dat geval geldt de toren van de tegenstander als geslagen en wordt in z'n geheel van het bord genomen.

Als een speler niet kan zetten, gaat de beurt over naar de tegenspeler, net zolang tot er weer een zet mogelijk is.

Externe links

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy