Bohnenspiel

Overzicht

Bohnenspiel (het bonenspel) is is een traditioneel Duits spel dat deel uitmaakt van de Mancala familie. Oorspronkelijk komt het uit Perzië en het werd gespeeld door de Baltische Germanen in het huidige Estland. Vandaag de dag wordt het in nagenoeg dezelfde vorm nog gespeeld in Turkije, onder de naam Mangala.

Bord

Het Bohnenspiel wordt gespeeld op onderstaand bord, met twee rijen van zes pits en twee cups. Een speler zit aan de noord- of zuid zijde en heeft de cup aan de rechterkant.

Aan het begin bevat elke pit zes 'bonen'.

Doel

Een speler wint als hij meer bonen in z'n cup weet te verzamelen dan de tegenspeler.

Zetten

De spelers 'zaaien' beurtelings hun bonen. Het zaaien gebeurt als volgt:

  • Een speler neemt alle bonen uit één van z'n eigen pits.
  • Vervolgens zaait hij de bonen één voor één, rondgaand tegen de klok, in de volgende pits. Er worden geen bonen in de cups gespeeld.

Hier is een voorbeeld:

Pit E bevatte 7 bonen die worden uitgezaaid tegen de klok.

  • Als de laatste boon die in een pit valt (ongeacht of deze van noord of zuid is) deze aanvult tot 2,4 of 6 bonen, dan worden deze 'gevangen' en door de speler uit de pit genomen en in z'n cup gelegd. Meerslag: hetzelfde geldt voor elke pit die in een ononderbroken rij onmiddellijk voorafgaande aan de laatste tot 2, 4 of 6 is aangevuld.

Een speler zaait 3 bonen van pit D. De laatste landt in een pit met 1 boon, en vult dit aantal dus aan tot 2. De twee pits die eraan voorafgaan, worden ook aangevuld tot 2, 4 of 6, in dit geval beide tot 4.

Dus alle bonen uit deze drie pits worden geslagen en in de cup van Zuid gelegd: 

  • Als een speler op zijn beurt alleen lege pits aan zijn kant heeft, neemt de tegenstander alle overige bonen uit het spel en legt ze in z'n cup. Daarna kan er geteld worden.

Externe links

 


[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy