Bashni

Overzicht
Bashni (ook bekend als Bashne of Stolbovye Shashki - "Kolomdammen") is een tweepersoons spel dat gespeeld wordt op een schaakbord. Het spel behoort tot de familie der (kolom)damspelen.

Bord

De beginpositie van de witte en zwarte schijven wordt getoond in het volgende diagram:

Doel
Het doel van het Bashni is alle stukken van de tegenstander te slaan, dan wel te blokkeren, zodat geen legale zet meer overblijft.

Zetten/slaan

Bashni heeft in principe dezelfde regels als Russisch Dammen met de volgende verschillen:

  • Wanneer een schijf of een dam (dat is in dit spel een gemarkeerde schijf) geslagen wordt, wordt deze niet van het bord verwijderd maar wordt meegenomen onder de slaande schijf (of dam) en vormt zo een kolom. Indien meerdere schijven (of dammen) geslagen worden door hetzelfde stuk, verdwijnen ze één voor één onder het slaande stuk:

 

 
Voor de slag   Na de slag
  • Een kolom behoort toe aan de speler van wiens kleur de bovenste schijf (of dam) is.
  • Een kolom beweegt en slaat andere stukken volgens de regels van Russisch Dammen mbt. de topschijf (of dam).
  • Als een stuk een stuk van de tegenstander slaat, wordt alleen de bovenste schijf (of dam) meegenomen als gevangene onder het slaande stuk. Als het geslagen stuk een kolom is, wordt de eigenaar na de slag bepaald door de kleur van de schijf (of dam) die daarna de bovenste is:
 
Voor de slag  

Na de slag

De witte schijf verdwijnt onder de slaande zwarte, en de zwarte schijf eronder is 'bevrijd', en is nu de topschijf van een kolom van drie.

  • Een schijf boven op een kolom promoveert op precies dezelfde manier tot dam als in Russisch Dammen, dwz. dat promotie in een slagbeurt onmiddellijk is, en dat het stuk, indien mogelijk, in dezelfde beurt verder moet slaan als dam.

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy