Amazones

Overzicht
The Spel der Amazones (meestal Amazones genoemd) is een tweepersoons bordspel uitgevonden in 1988 door Walter Zamkauskas uit Argentinië.

Doel
Het doel van het Spel der Amazones is om meer gebied te veroveren dan de tegenstander, door het zetten van de eigen stukken en het schieten van pijlen.

Bord

Het Spel der Amazones wordt gespeeld op een 10x10 bord. Er zijn twee spelers, wit en zwart. Eelk heeft vier Amazones.

Het diagram toont het bord met de Amazones in de beginopstelling:

 

Zetten

Spelers zetten beurtelings, te beginnen met wit.

Elke zet bestaat uit twee stappen: het bewegen van één van de eigen Amazones en het schieten van een pijl vanaf het veld waarop de Amazone is geëindigd.

Een Amazone beweegt als de dame in het schaakspel. Een Amazone kan niet over andere Amazones springen, ongeacht de kleur, en ook niet over pijlen. Ook kan een Amazone niet op een bezet veld eindigen, ongeacht of het een andere Amazone of een pijl betreft.

Na de zet moet de Amazone een pijl afschieten vanaf het veld waarop ze geland is. Een pijl gaat horizontaal, verticaal of diagonaal, maar mag niet over bezette velden gaan of er op landen, ongeacht of het een Amazone of een andere pijl betreft. Het veld waarop de pijl land is daarmee permanent ontoegankelijk.

Einde van het spel

Het spel eindigt als een speler die aan de beurt is geen legale zet meer heeft. De tegenstander wint in dat geval.

Remise is niet mogelijk in het Spel der Amazones.

Externe links

 


[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy