Unlur

Overblikk

Unlur er et abstrakt brettspill for to personer som blir spilt på et sekskantet brett. Det ble oppfunnet av Jorge Gómez Arrausi i 2002 og er et forbindelsesspill, i likhet med Hex og Havannah.

I motsetning til de fleste forbindelsesspill har de to spillerne forskjellige målsetninger i Unlur.

Brett

Unlur spilles på et sekskantet brett med åtte felter per side. Andre brettstørrelser kan også benyttes (for eksempel er ti felter per side populært).

Mål

De to spillerne har forskjellige mål:

  • Spilleren med de svarte brikkene vinner hvis han former en ''Y''; det vil si en kjede av steiner som forbinder tre kanter av brettet som ikke er ved siden av hverandre. 
  • Spilleren med de hvite brikkene vinner hvis han former en ''linje''; det vil si en kjede av hvite brikker som forbinder to motsatte kanter av brettet. 

Svart "Y"

Hvit "Linje"

For begge de to målsetningene gjelder det at hjørnene er del av begge de tilstøtende kantene. 

Hvis en av spillerne fullfører motspillerens mål, taper han, med mindre han i det samme trekker fullfører sitt eget mål også. Det vil si at spilleren med de svarte brikkene taper hvis han lager en ''linje'' av svarte brikker, hvis han ikke på samme tid lager en ''Y''. Tilsvarende taper spilleren med de hvite brikkene hvis han lager en ''Y'' uten å lage en ''linje'' samtidig.

Unlur kan ikke ende uavgjort.

Spillets gang

Partiet begynner med et tomt brett.

Siden Hvits oppgave er mye lettere enn Svarts, begynner spillet med fase der meningen er å balansere sjansene til spillerne. I denne fasen plasserer begge spillerne svarte brikker på brettet inntil en av dem passer. I denne fasen er det ikke tillatt å legge brikker på den ytterste ringen av brettene. Så fort en spiller passer, tar han de hvite brikkene, og gjør det første trekket som hvit.

Etter denne fasen gjør spillerne trekk annen hver gang ved å plassere en brikke i et hvilket som helst felt på brettet.


[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy