Bagh Chall

Oversikt

Bagh Chal (Tigerspillet) er et gammelt brettspill for to spillere med opprinnelse i Nepal. Spillet er asymmetrisk, dvs. spillerne har forskjellige mål.

Brett

Bagh-Chal spilles på et brett bestående av 25 punkter, koblet sammen med linjer som indikerer hvor brikkene kan bevege seg (se bildet).

Det er to spillere, Tiger og Geit. I utgangspunktet befinner de 20 geitene seg utenfor brettet, og tigrene er plassert i brettets fire hjørner:

 

 

Mål
Målet for spillet er forskjellig for de to spillerne.
  • Tiger (mørkeoransje brikker) vinner dersom de fanger fire geiter.
  • Geit (lysegrå brikker) vinner dersom de omringer de fire tigrene så ingen av dem har lovlige trekk.

Spillets gang

Spilleren som styrer geitene begynner.

For Geit er spillet delt inn i to faser:

  1. Inntil alle de 20 geitene er plassert på brettet, er det eneste lovlige trekket å ta en som ikke er plassert og sette den på et ledig punkt på brettet.
  2. Etter at samtlige geiter er plassert på brettet kan de flyttes til et hosliggende punkt langs en av linjene. Merk at det finnes nabopunkter som ikke er koblet sammen med en linje.

Tiger kan flytte som følger gjennom hele spillet:

  1. Som geitene kan de flyttes fra sin posisjon til et nabopunkt forbundet med en linje.
  2. De kan også fange en enkelt geit dersom det er en linje mellom tigeren og geiten, og det neste punktet i samme retning er tomt. Geiten fanges ved å hoppe over den til det ledige punktet i samme retning. Fanging er ikke obligatorisk.

Det er en regel til for å sikre at spillet tar slutt:

  • Når alle geitene er plassert på brettet, er det forbudt å foreta et trekk som gjentar en posisjon som har forekommet tidligere i spillet.

Eksterne lenker

[create new page] [copy this page] [edit this page] [translate this page] [view history]

© All rights reserved. Created by Arty Sandler. Privacy Policy